Jak przygotowuje się sushi

Sushi to stara japońska potrawa z surowego, przygotowanego ryżu, najczęściej z odrobiną soli i cukru, czasami z zestawem składników, w tym rybami, a czasami surowymi warzywami. Oryginalny styl sushi jest związany z owocami morza i od wielu lat stanowi podstawę japońskiej diety. Dania sushi są zazwyczaj podawane z sałatką z zielonych wodorostów. Jednak w dzisiejszych czasach używa się również sashimi lub innych rodzajów sushi, takich jak wiele. Prezentacje sushi są bardzo zróżnicowane, ale prawie zawsze głównym kluczowym składnikiem jest „ramen” lub ryż krótkoziarnisty, znany również jako „nigiri” lub „okamata” w Japonii.

Sushi można przyrządzać na wiele różnych sposobów. W bardziej północnych regionach Japonii, gdzie uprawia się ryż, często spożywa się go na surowo. W większości pozostałej części Japonii jest zwykle gotowany przez dodanie warzyw do ryżu przed spożyciem. To sprawia, że ​​ryż jest chrupiący, lekki i świeży. Na zachodzie sushi gotuje się częściej, chociaż niektóre restauracje podają je na surowo, jeśli nie sprzedają ramen.

Większość sushi podaje się na talerzu bez lub bez opakowania z wodorostami. Okłady nori są wypełnione przygotowanym ryżem i nadzieniem, natomiast nadzienia to zazwyczaj warzywa, mięso, owoce morza lub ich kombinacja. Większość restauracji sushi ma wiele opcji nadzienia, które mogą zawierać owoce (z umiarem), ser, imbir, pikantne potrawy, a nawet czekoladę. Zawijanie słów jest następnie zabezpieczane wykałaczką lub palcem. Jeśli chcesz bułkę, można ją maczać w sosie sojowym, zmielonym imbirem i podawać na talerzu z owiniętym nori.

Większość sushi podaje się z surową rybą, zwaną także maki lub krewetkami. W sushi można używać dwóch rodzajów ryb: ryby smażonej w głębokim tłuszczu lub ryby gotowanej. Różnica polega na tym, że ryba smażona w głębokim tłuszczu przed podaniem jest panierowana w mieszance białka jaja i tłuszczu, a surowa ryba może gotować się naturalnie. Oba mają swój własny charakterystyczny smak, ale wiele osób woli bardziej miękkie, bardziej subtelne smaki surowej ryby. Jeśli szukasz czegoś innego, możesz spróbować zamówić maki-zushi, które ma lekko słodką krewetkę w białku jajka.

Innym popularnym rodzajem sushi jest remake, co oznacza „orzeszki ziemne”. Temaki robi się z cienko pokrojonych, surowego labraksa i krewetek bez kości i skóry, powszechnie sprzedawanych z grilla. Kiedy kupujesz temaki w sklepie, może się wydawać, że jest to tylko blok suchych wodorostów z niewielkimi śladami po grillowaniu, ale zwykle ma lekko rozgotowany środek, a zewnętrzną część lekko surową. Kawałki mięsa są na tyle cienkie, że można je przeżuć bez robienia sobie krzywdy, chociaż należy zachować ostrożność, ponieważ wodorosty mogą przywierać do zębów i powodować poważne problemy.

Istnieją dwie inne formy sushi, które również są bardzo popularne, a są to omlet z surowej ryby. Omlet z surowej ryby jest przygotowywany z połączenia warzyw, składników takich jak cebula, imbir, czosnek i przypraw, takich jak wasabi, a także surowej ryby. Surowe ryby są zwykle przyprawiane sosem sojowym, wasabi lub octem. Zazwyczaj podaje się go na surowo samodzielnie lub w mieszance sosów i sezamu lub innych przypraw.

Istnieje kilka innych rzeczy, które zwykle są zawarte w potrawach sushi, a są to marynowane warzywa (częściej w rolkach sushi), imbir, sos sojowy i nori, który jest czasami nazywany korzeniem imbiru. Nori (znana również jako ganoderma) jest powszechnym składnikiem wodorostów, który znajduje się w większości rolek sushi. Powstaje przez moczenie płaskiego liścia warzywnego w wodzie przez kilka godzin, a następnie suszenie. W tradycyjnym przygotowaniu miesza się go z winem ryżowym, shoyu (emulsją sake i mirinu) lub cukrem, a następnie tworzy gęstą konsystencję.

Jeśli lubisz sushi i chcesz spróbować różnych rodzajów, powinieneś udać się do restauracji w swojej okolicy lub spróbować poszukać w Internecie restauracji specjalistycznych. Możesz nawet zamówić przez Internet określony rodzaj sushi. Większość japońskich restauracji ma teraz strony internetowe, które pomogą Ci znaleźć to, czego szukasz, niezależnie od tego, czy jest to konkretny rodzaj warzyw z octem. Jeśli okaże się, że nie możesz znaleźć tego, czego szukasz w swojej ulubionej restauracji, rozważ poszukanie tego w Internecie, gdzie możesz po prostu znaleźć lokalny sklep specjalistyczny specjalizujący się w daniach sushi.